Summa sidvisningar

torsdag 8 mars 2012

slowfeeding (Häst)

   SMHN-nät och slowfeeding

Små maskiga hönäten blir allt populärare, men vad är det egentligen? Här lär du dig lite mer om bakgrunden till varför hästen mår bra av att äta större delen av sitt dygn samt får tips om vart du kan vända dig för att införskaffa, eller kanske till och med tillverka ditt eget nät.
En kort bakgrund
En häst i frihet tillbringar 4 timmar av sitt dygn med att sova, resterande 20 timmar går till större delen åt att äta och söka föda. Hästens mag-tarm system är relativt kort och foder passerar därför fort. Så tidigt som 1.5 timme efter att hästen slutat äta är tunntarmen tom, men produktionen utav matsmältningsvätskor fortsätter och kan skapa en irritation på slemhinnan då den inte har foder att smälta. Att då utfodra på det klassiska sättet med 2, 3 eller i bästa fall 5 utfodringar om dagen innebär då att om hästen äter upp sitt grovfoder på en timme, endast äter 5 timmar om dagen, till skillnad från de önskvärda 16-20. Hästens receptorer för mättnadskänsla sitter dessutom inte i magsäcken utan i dess tuggmuskler. Detta innebär att hästen som inte tuggar större delen av sitt dygn upplever att den är hungrig och inte får i sig tillräckligt med mat vilket ofta skapar oönskade beteenden som stress kring matsituationer, rastlöshet, oro, krubb-bitning m.m.

SMHN- små maskiga hönät /small mesh hay nets
Är ett hönät med maskor på 3-4 cm istället för de konventionella näten med maskor på upp till en dm, som inte på något effektivt sätt faktiskt begränsar hur mycket hö hästen får i sig, eller hur lång tid det tar. Med sina små maskor gör smhn näten att hästen får arbeta mer för att få i sig sitt hö och inte kan ta stora tuggor på samma sätt. Detta innebär att höt varar längre, och hästen får genom att man förlänger tuggtiden en mättnadskänsla.

Att tänka på när man använder sig av smhn-näten och önskar få bort oönskade beteenden är att maten aldrig någonsin får ta slut. Man måste också vara noggrann vid uppfästning så att man inte riskerar att hästarna fastnar med grimma/skor.

Vill du lära dig mer om slowfeeding och smhn rekommenderar jag att du besöker http://www.slowfeeding.com/

Smhn nät går att köpa via vissa svenska nätbutiker, exempelvis Caisas, och kan även hittas på blocket med lite tur.

Har även hittat säljare på http://www.ebay.com/ som säljer ”small mesh hay nets” och som skickar till sverige för ett billigare pris än vad jag hittat på svenska marknaden än så länge. Har dock inte provat att beställa ännu men återkopplar gärna om hur det funkade när jag gjort så.

Är man lite händig kan man också göra näten själv, exempelvis genom att köpa ”lastnät” på claes ohlsson eller dylika affärer.

Källor: http://www.slowfeeding.com/ http://www.sundhast.se/ http://www.caisasshop.se/hastsmhnsmamaskigahonat-c-61_58.html

  Texten är hämtat från Caroline Kjellman  http://kallblod.ifokus.se/
Gå in och kolla denna sida alla Kallblodsägare och andra =)  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar